Naloga - Zaveži 2019

Naloga. Vaša naloga je izdelati zložljiv jambor. Pravila so sledeča:

  • Jambor mora biti zložen v obliko za prenašanje, ki ne sme presegati velikosti kocke z merami 2m x 2m x 2m. 
  • Med prenašanjem se jambora ne sme razdeliti na več delov. 
  • Višina obešenih zastav na jamboru mora biti 7m - na jambor pritrdite karabin, v katerega vstavite vrv dolžine 7 m (priložena), ki se ne sme dotikat tal, ko je jambor postavljen. 
  • Vse potrebščine za postavljanje jambora morajo biti zložene v kocko oziroma obliko za prenašanje. 
  • Za izgradnjo lahko uporabljate 1 kolut 3mm vrvi, pripravljen les in vse orodje na ročni pogon. Za postavljanje jambora ni dovoljeno kopati luknje.  
  • Opomba: vaše delovno okolje mora biti pospravljeno do kosila (pogoj za pridobitev kosila).

 

1.Preizkus: Hitrostno postavljanje jambora.

Celotna ekipa v čim krajšem času jambor prenese za določeno dolžino, jambor postavi, dvigne zastave, jambor podre in zloži v obliko za prenašanje ter ga odnese nazaj za startno črto. Zadnji dve ekipi izpadeta. 


2.PreizkusManj je več.

Čim manj članov ekipe v dovoljenem časovnem okviru - 15 minut jambor postavi in dvigne zastave. Ekipa, ki postavi jambor z manj člani premaga  ekipo, ki sestavlja z več člani. (Primer: ekipa, ki s tremi člani opravi preizkus v 9 minutah je slabša od ekipe, ki z dvema članoma opravi preizkus v 14 minutah.) Ekipa si pred nalogo izbere s koliko člani postavlja jambor in ima en poskus za izvedbo preizkusa. Zadnje tri ekipe izpadejo.  


3.Preizkus: Stabilnost jambora. 

 Vaša naloga je, da na jambor obesite čim večjo težo. Na voljo imate uteži po 5 kg. Zmaga ekipa, ki na jambor obesi največ kg brez da se jambor podre ali zlomi.